A legtöbben nem pusztán otthon étkezünk, hanem időnként ellátogatunk vendéglőbe is; ennek lehetnek kényelmi okai, vagy valamilyen különleges alkalom is adódhat erre. De vajon tudod, ilyenkor mi a legjobb számodra az egészséged és teljesítményed szempontjából? Következzen néhány szuper tipp arra az esetre, ha betévedsz egy étterembe, és szeretnél ott is odafigyelni, mi kerül a tányérodra.
- Részesítsd előnyben a paradicsomszósszal készült ételeket a sajt- vagy tejszínalapú ételekkel szemben. Emellett próbálj figyelni arra, hogy olyan húsokat fogyassz, amiket megtisztítanak a bőrétől – ezzel is csökkentheted a zsír mennyiségét.
- Ügyelj arra, hogy megfelelő mennyiségű szénhidráttal töltsd fel a szervezetedet, emellett a minőségre is törekedj. Ezért a hasábburgonya és a krumplipüré helyett inkább a főtt vagy a sütőben sült krumpli mellett döntsél; vagy éppen a párolt rizs is jó választás lehet.
- A salátaöntetekkel óvatosan bánj, mivel ezek általában előcsomagolva kerülnek a tányérod mellé – ezek tele vannak fölösleges kalóriákkal és alapanyaggal. Jobb, ha kerülöd a káposzta- és krumplisalátákat, a majonézzel készült finomságokat. Inkább rendelj extra adag párolt zöldséget köretként – vaj és só nélkül.
- Ha szendvicsre vágysz, figyelj arra, hogy változatos feltétekkel töltsd meg: csökkentsd a vaj és a majonéz mennyiségét (de a legjobb, ha inkább mellőzöd ezeket). Válassz olyasmiket, mint például a roston sült csirkemell, tonhal vagy tojás. Emellett ne feledd a salátát, mint a szendvicsek egyik szuper alapanyaga!
- Ha az ebéded megkoronáznád egy finom desszerttel, csak akkor kérd ki, ha már végeztél a főétellel. Ha még akkor is úgy érzed, könnyen lecsúszna az édesség, maradj a gyümölcsalapú finomságoknál a fagylalt vagy valami tejszínhabos csoda helyett – ezzel is korlátozott a telített zsírsavak bevitelét.