Táplálkozással a súlyfelesleg ellen

 


Év eleje van, sokakban megszületik a döntés: egészséges életmódra váltanak. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy ilyenkor megnövekszik az edzőtermek látogatottsága. Akár kalóriaszegény karácsonyon vagy túl, akár nem, ne izgulj emiatt. Itt a lehetőség, hogy régen tett fogadalmaidat idén megvalósítsd!

Ha testsúlyunkat szeretnénk megőrizni, energia szempontjából fontos az egyensúlyra törekedni, ami alapvetően azt jelenti, annyi energiát fogyasztunk el, amennyit fel is használunk. Ha fogyni szeretnénk, nyilván kevesebb energiát kell a szervezetünkbe vinnünk, mint amennyit elégetünk. Mondani könnyű, viszont megvalósítani sajnos sokkal nagyobb kihívás.

A legjobb gyakorlat az egészséges súlyvesztésre, ha 200-500 kcal-lal csökkentjük az elfogyasztott kalóriamennyiséget. A fogyás így lassabb folyamat, azonban a testünket ezáltal megőrizhetjük a hirtelen sokktól. Éhezés nélkül tartós eredményt érhetünk el – ez sokkal jobb, mintha valamilyen őrült diétába vágnánk bele. Ráadásul így csak a főbb étkezések közötti csipegetésekről kell lemondanunk; vagy csökkenthetjük az egyes menük mennyiségét.

Ne feledjük azonban, hogy csak a fogyásról beszélni nem a legjobb megközelítés. A legjobb, ha a fogyás mellett a sportolásra is odafigyelünk: az izomzat erősítése és a testzsír-csökkentése közötti egyensúly fenntartása a legelőnyösebb számunkra. Ha pusztán a bevitt energiamennyiséget faragjuk le, igaz, hogy a mérleg kevesebbet fog mutatni, de így csökken az erőnlétünk is. Az egészségünk és a teljesítményünk is veszélybe kerülhet. Nincs annál rosszabb, mint hosszabb ideig kihagyni az edzést, mert az immunrendszerünk legyengül.


Tudtad? Az „expressz” fogyás valójában a komolyabb vízveszteség következménye. Ez különösen akkor igaz, ha a szénhidrát-mennyiséget kurtítjuk, ugyanis a vizet szénhidrát segítségével tárolja a szervezetünk.


Szénhidrát körforgás és Protein fogyasztás

A szénhidrátok mindig kulcskérdést jelentenek, amikor a fogyás kerül szóba. A szénhidrátok csökkentése segít a súlyfeleslegtől megszabadulni, mivel szervezetünk a zsírt használja fel mint alternatív energiaforrást. Végsősoron azonban a szénhidrátra szükségünk van ahhoz, hogy teljesíthessünk – nélküle nem tudunk csúcsteljesítményt nyújtani. Amennyiben a szénhidrát-fogyasztást túlzásba visszük, a súlyunk gyarapodni fog, s beindul a „szénhidrát-körforgás”. Ez azt jelenti, hogy túlzott mennyiséget fogyasztunk szénhidrátból akkor, amikor szervezetünk glikogén raktára üres: ez különösen igaz reggeli vagy edzések utáni időszakokra. Ekkor testünk, izomzatunk „megjutalmazza” magát – mivel az izmok növekedéséhez és erősödéséhez szénhidrátra van szükségünk. A többi étkezés és nassolás során igyekezzünk csökkenteni a szénhidrátot, és egy csöppet növeljük a fehérjebevitelt.

A több fehérje fogyasztása a jóllakottság érzését növeli – másrészt hosszabb idő telik el éhségérzet nélkül. A protein egyfajta aminosav (leucin), s döntő szerepet játszik a testtömeg fenntartásában fogyás során. Nigel Mitchell, a kerékpárosokra szakosodott neves táplálkozási szakértő kutatásaiban a következő szerepel: amikor a bevitt kalóriamennyiség 35 százaléka proteinből állt, a súlyveszteség sokkal kisebb, mint amikor ez az arány 15 százalék. A leucin minden OTE Recovery italban megtalálható.

Ez a módszer, ha körültekintéssel végezzük, a testünk képes alkalmazkodni a testzsírégetéshez. Ezzel segít a fogyásban, de a teljesítményfokozásban is. Profi sportolók is alkalmazzák ezt a technikát.


A táplálkozás személyre szabott

Végső soron elmondhatjuk, hogy a táplálkozást a saját igényeidnek megfelelően szükséges kialakítani. Ha edzés szempontjából egy intenzív időszak előtt állsz, ne a fogyásra törekedj; figyelj inkább a kiegyensúlyozott kalóriabevitelre.

 

forrás: otesports.co.uk