Egy Tour de France versenyző étkezése

A Tour de France egyike a legnehezebb és leginkább kihívást jelentő, kitartást igénylő versenyeknek. Így a megfelelő táplálkozás kulcsszerepet játszik a versenyen részt vevőknek – a következő okok miatt:

  • lehetővé válik számukra, hogy a három hetes megpróbáltatás alatt szinten tartsák a teljesítményüket;
  • biztosítja a helyreállást;
  • megelőzi a súlyveszteséget; különösen a támasztó izomzat veszteségét – hiszen a versenyzők szeretnék megelőzni az izmaik leépülését;
  • segít megőrizni az egészségüket és jólétüket.


Számos csapat mellett ma már folyamatosan dolgozik egy táplálkozás-tanácsadó, aki a versenyekre is elkíséri a versenyzőket. Ezzel a tagok számára biztosítva van a minőségi – nem feltétlenül mennyiségi – táplálkozás, mely a fent leírt követelményeknek is megfelel. A tanácsadónak figyelnie kell arra, hogy a menü kellően tápláló és változatos legyen a három hét alatt.

Az ajánlott napi kalóriabevitel a kerékpárosok esetében 4000-9000 kcal között mozog; emellett közel 10 liternyi folyadékot szükséges meginniuk egy-egy nap során. Átlagosan 500-700 gramm szénhidrátot kell elfogyasztaniuk – az adott mennyiség kétharmadát verseny után. A versenyzők különbözősége, az időjárás, a terep nehézsége, a szintkülönbség mind befolyásolja, hogyan alakuljon a napi menü. Nincs két kerékpáros, akinek ugyanaz lenne a megfelelő.

Egy átlagos nap a Tour de France-on

Felkeléskor: A versenyzők gyakran egy pohár dzsússzal indítanak. Ez biztosítja a szervezetük gyors hidratálását és az energiautánpótlást – anélkül, hogy nagy mennyiséget fogyasztanának.

Reggeli: Valószínűleg nem sok különbség van közted és a versenyző között reggelizés tekintetében. A menü általában: zabkása, tojás, joghurt, kenyér, lekvár mind megtalálható az asztalukon. Emellett előfordulhat, hogy rizst vagy tésztát esznek. A probiotikus italok fogyasztása is ajánlott, mivel ez segíti az immunrendszert – mivel a versenyzők komoly stressznek vannak kitéve.

Útban a rajt felé: A hoteltől eljutni a rajtvonalig gyakran hosszú időbe telik; emellett a versenyek többségében dél körül kezdődnek. Ezért fontos a kerékpárosoknak ez idő alatt is odafigyelni az étkezésre. Főként energiaszeleteket, palacsintát és energia- vagy elektrolititalokat vesznek magukhoz.

A verseny alatt: A távok első kétharmadában általában szilárd étellel pótolják a felhasznált energiát; s ahogy nő az intenzitás, úgy térnek át a technikai étrendkiegészítőkre mint példáúl az energiagélekre. Fogyaszthatnak duo bart, energiagélt (ezek lehetnek hagyományosak vagy koffeintartalmúak), kisebb szendvicseket, házi készítésű rizskekszet és esetleg süteményt.

A kerékpárosoknak fontos a szervezetük megfelelő hidratálása, ezért OTE energiaitalt isznak, mely elektrolitokat is tartalmaz. Irányelvként ajánlott óránként két-három sporttáplálékot magukhoz venniük, és fél liter folyadékot meginniuk – ez kb. 90 gramm szénhidrátbevitelt jelent.

Verseny után: Amint végére érnek egy-egy versenytávnak, megkezdődik a helyreállítás. OTE Recovery Shake-eket kapnak főtt rizzsel vagy krumplival, emellett tonhalat vagy csirkehúst esznek. 20-25 gramm fehérjét, s emellett szénhidrátot szükséges elfogyasztaniuk.

Vacsorára: Minden vacsora általában salátával kezdődik; a főfogás pedig valamilyen húsféle magas szénhidrát-tartalmú körettel tálalva (rizs, tészta, burgonya és zöldségek). Emellett gyakran kapnak gyümölcsjoghurtot vagy gyümölcsös linzert.

Tudtad, hogy...: A vacsora attól függően változik, hogy síkterep vagy hegyes szakaszon kell a versenyzőknek végigtekerniük a következő napon. Előbbi esetben általában zöldségeket, salátát, teljeskiőrlésű szénhidrátot (pl. Quinoa, burgonya, tészta); egy jó szelet húst és valami könnyű desszertet (pl. gyümölcssalátát) kapnak a bringások. A komolyabb kihívást jelentő szakaszok előtt viszont nagy adag szénhidrát-tartalmú étel kerül a tányérjukra, mint a fehér rizs. Ilyenkor figyelni kell arra, hogy ne magas rost-tartalmú ételeket fogyasszanak, így elkerülhető az étel „leülepedése” a gyomorban. Ilyen esetben megengedett a palacsinta vagy gyümölcspite is.

Lefekvés előtt: Gabonapehely és tej, joghurt és méz; vagy protein shake-kkel táplálják a kerékpárosokat. Az alvás során igen nagymértékű az izmok helyreállása, így ajánlott 20-25 gramm fehérjét elfogyasztaniuk, mielőtt nyugovóra térnének – az OTE protein bar vagy Protein ital tökéletes választás lehet.


forrás: http://www.otesports.co.uk/blog/post/the-nutrition-of-a-tour-de-france-rider/