10 tipp a téli edzésekhez

A tél leginkább arról szól, hogy alaposan felkészüljünk a következő évre. Azonban sokan figyelmen kívül hagyják, hogy a sikerhez a megfelelő táplálkozás, utánpótlás is rendkívül fontos; így hamar kisebb-nagyobb kudarccal szembesülnek. Nyaranta, amikor esetleg túlhajtod magad, „kúszva mész hazáig”, mert nem tápláltad magad megfelelően, nem annyira nagy probléma, mert még van esély, hogy világosban hazaérsz. Az azonban igen kellemetlen, amikor egy téli edzés közben merülsz ki, rád sötétedik, de te még messze vagy az otthon melegétől.

 

 

A gondos étkezés a téli edzések során kiemelten fontos. Nem pusztán a jó teljesítmény, hanem az immunrendszered védelmének érdekében. Részletes tanácsokat, tippeket itt találhatsz; de most kiemeltünk Neked néhány hasznos tippet, amit ajánlott gyakorlatba ültetned:

 

1. Győződj meg róla, hogy könnyen nyitható, vagy már felbontott ételt (gélt, energiaszeletet stb.) viszel magaddal. A sportolók gyakran inkább hozzá sem kezdenek a tápanyag-utánpótlásnak, mert nehéz „felvenni a kesztyűt” a csomagolással szemben.

2. Válassz olyan élelmet, ami a hideggel szemben ellenálló. Ilyenek például az energiagélek, banán, egy szendvics, vagy az Anytime Szeletünk.

 

 

3. Tedd őket olyan helyre, ahonnan könnyen elő tudod venni. Gondolj csak bele: a több réteg ruha alól kinek van kedve előbányászni a harapnivalót?

4. Fontold meg a kesztyűk megválasztását. Egy vastag kézmelegítő lehet, hogy meleg, de nem mindig túl praktikus. Érdemes egy váltót vinned magaddal a hideg, nyirkos napokon. A kesztyűcsere kifejezetten jól fog esni az edzés közepén, sőt a fagyos ujjaidat felmelegíti, így könnyebben elő tudod halászni az élelmet.

5. Próbáld ki, hogy indulás előtt meleg vizet töltesz a kulacsaidba. Ez segít elkerülni, hogy mire megszomjazol, agyat zsibbasztó, jéghideg vizet kelljen kortyolgatnod.

 

 

6. Mindig legyen nálad készpénz. Ha esetleg túlságosan lehűlnél, tudsz venni egy bögre forró teát vagy kávét.

7. Megtévesztő, de télen legalább annyira izzadunk, mint a nyári edzések alkalmával. Bármennyire is nehéz, figyelj oda a megfelelő hidratálásra. A dehidratáció negatívan hathat a sportteljesítményre és a koncentrációra; és ezt persze senki nem akarja.

 

 

8. A téli tréningek során sokkal több latyakra, koszra számíthatunk, mint általában. Ez azzal jár, hogy a kulacsodra is fröccsenhet a sárból. Mielőtt innál, töröld le a kupakot.

9. A közhiedelemmel ellentétben nem égetünk több kalóriát a hidegben való mozgással, hacsak nem kezdünk el dideregni. Amit elfogyasztasz, hatással van a tested működésére: egy-egy falat segít felmelegedni. Szóval, 30-40 percenként érdemes magadhoz venned egy kis harapnivalót, így egyensúlyban tarthatod tested hőháztartását.

 

 

10. Ha fázol, megnövekedhet az étvágyad; folyamatos éhségérzet gyötörhet. Segíthet, ha már előre bekészítesz valami egészséges, finom fogást, vagy egy OTE fehérje shake-et, amit el tudsz fogyasztani hazaérve. Felejtsd el az üres kalóriákat: chips-eket, kekszeket. Figyelj arra, mit eszel.

 

forrás: otesports.co.uk